Schilderen voor Beginners: 10 Praktische Tips en een Stap-voor-Stap Gids

In deze blog

Schilderen voor beginners. Het beginnen met schilderen kan een lonende manier zijn om je creativiteit te uiten en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Of je nu een absolute beginner bent of een terugkerende kunstenaar, er zijn altijd nieuwe technieken om te leren en te verbeteren. In deze blog geven we je tien praktische tips en een eenvoudig stappenplan om je op weg te helpen met schilderen.

Schilderen voor beginners: 10 Praktische Tips

Ben je geïnteresseerd in schilderen voor beginners? Ontdek de spannende wereld van kunst met deze 10 praktische tips!

 1. Begin met de basis: Investeer in een set basis schildermaterialen: penselen van verschillende groottes, een palet, schilderdoeken of papier geschikt voor schilderen, en een basis set acryl- of olieverf.
 2. Leer kleuren mengen: Besteed tijd aan het leren hoe je kleuren kunt mengen om de gewenste tinten te creëren. Dit geeft je meer controle over je palet en helpt je om meer uit je verf te halen.
 3. Oefen, Oefen, Oefen: Zoals met elke nieuwe vaardigheid, oefening maakt perfect. Probeer elke dag tijd te vinden om te schilderen, zelfs als het maar een paar minuten is.
 4. Maak fouten: Wees niet bang om fouten te maken. Ze zijn een belangrijk onderdeel van het leerproces. Leer van ze en wees niet bang om opnieuw te beginnen.
 5. Experimenteer: Probeer verschillende stijlen, technieken en onderwerpen. Dit zal je helpen om je eigen unieke stijl te vinden.
 6. Neem je tijd: Goed schilderen kost tijd. Wees geduldig met jezelf en probeer niet te haasten.
 7. Vind inspiratie: Kijk naar andere kunstenaars, zowel beginners als professionals, voor inspiratie. Dit kan je helpen nieuwe ideeën en technieken te ontdekken.
 8. Zorg voor je materialen: Goed onderhoud van je penselen en andere materialen zal ze langer laten meegaan en je schilderwerk verbeteren.
 9. Volg een cursus: Overweeg om een beginnerscursus te volgen. Dit kan je helpen de basisprincipes te begrijpen en je zelfvertrouwen te vergroten. Op deze pagina vind je alle online schildercursussen voor beginners.
 10. Geniet ervan!: Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het proces. Wees niet te hard voor jezelf als dingen niet meteen perfect zijn.

Stappenplan voor het beginnen met schilderen

Stap 1: Verzamel je Materialen

Zoek een lokale kunstwinkel of bestel online een startersset. Zorg ervoor dat je de basisbenodigdheden hebt: verf, penselen, een palet en schilderdoeken.

Stap 2: Zet je werkruimte op

Zorg voor een goed verlichte, comfortabele ruimte waar je je materialen kunt uitstallen en waar je gemakkelijk kunt werken.

Stap 3: Begin met eenvoudige vormen

Start met het schilderen van eenvoudige vormen zoals cirkels, vierkanten en driehoeken. Dit helpt je om vertrouwd te raken met je penselen en verf. Op mijn YouTube-kanaal heb ik een gratis cursus gezet welke je kunt volgen. In deze cursus leer je met olieverf drie bollen schilderen.

Stap 4: Experimenteer met Kleuren

Probeer verschillende kleuren en technieken uit. Meng je verf om nieuwe kleuren te creëren en experimenteer met lichte en donkere tinten.

Stap 5: Schilder een Eenvoudig Onderwerp

Begin met het schilderen van een eenvoudig onderwerp, zoals een fruit of een bloem. Focus op het observeren van de details en het vertalen van wat je ziet naar je doek.

Stap 6: Oefen Regelmatig

Probeer elke dag tijd te vinden om te schilderen. Je zult merken dat je vaardigheden snel verbeteren met regelmatige oefening.

Stap 7: Verdiep je in Verschillende Technieken

Naarmate je vertrouwen groeit, begin je met het verkennen van verschillende schildertechnieken. Dit kan variëren van nat-in-nat schilderen, droge borsteltechnieken, glaceren, scumbling en nog veel meer.

Stap 8: Zoek Feedback

Laat anderen je werk zien en vraag om feedback. Dit kan je helpen om je vaardigheden te verbeteren en je zelfvertrouwen te vergroten.

Stap 9: Stel je Eigen Projecten Samen

Begin met het plannen van je eigen schilderprojecten. Kies een onderwerp dat je interesseert en stel een plan samen om het te schilderen.

Stap 10: Blijf Leren

Blijf nieuwe technieken leren, nieuwe materialen uitproberen en jezelf uitdagen met meer complexe projecten.

Wat kan ik schilderen als beginner?

Laten we als voorbeeld een eenvoudig stilleven schilderen. Begin met het kiezen van een onderwerp, zoals een appel. Plaats de appel op een tafel onder een lichtbron en observeer de kleuren en schaduwen. Begin met het schetsen van de basisvorm van de appel op je doek. Meng vervolgens je verf om de kleuren van de appel te matchen en begin met het aanbrengen van de verf, te beginnen met de donkerste gebieden en vervolgens overgaand naar de lichtere gebieden. Neem de tijd om de details en texturen van de appel vast te leggen. En voilà, je hebt je eerste stilleven geschilderd!

Schilderen kan in het begin overweldigend lijken, maar met geduld, oefening en de juiste begeleiding kan iedereen leren schilderen. Dus pak je penselen en begin je schilderavontuur vandaag nog!

Nooit meer een blog missen?

Meld je dan hieronder aan en ontvang mijn nieuwe blogs gewoon in je mailbox.

3 reacties

 1. Beste Nicolette,
  Wat ben ik blij met de Online Schilder projecten. Heerlijk bezig zijn in deze rare Tijd.
  Je duidelijke uitleg in woord en beeld zijn Top. Nu aan het wachten op de Gouden kan.
  Groet Annamaria

Geef een reactie

Al meer dan 500+ leden gingen je voor! Word jij ook lid?

Ontdek de kunstenaar in jezelf voor slechts 17,95 per maand! Maandelijks opzegbaar.